Drivhus tilbehør


Thermometer
Dette termometer er rimelig smart, da du hurtig kan se hvad minimum/max Temp. har været i løbet af dagen og natten. Du bør også have et termometer som kan stikkes ned i jorden, så du se denne temperatur, når der skal starte op i foråret. Om det så er i potte eller sække, kan du få et fingerpeg om hvor temperaturen i ligger løbet af dagen og natten.

Udluftning af drivhus
Er noget af det vigtigste, og som regel er de Drivhuse man køber meget underdimensioneret med hensyn til loftsvinduer. Min egen korte erfaring samt hvad jeg har kunnet læse mig til, er at der som regel er alt for varmt i drivhusene og der bruges gardiner, skygge pasta med mere - i stedet for at få udluftning nok.

Med disse glas lamel vinduer kommer der virkelig luft ind og ud, det øges meget, når der er lidt vind, de gør en virkelig stor forskel i huset. Sidst på året hvor fugten rigtig kommer ind og danner grobund for svampeangreb, er Lamel vinduet effektiv om natten/dagen når der skal undgås for store fugtproblemer.

Drivhuset er jo et lukket rum og alt det fugtige jord, afgiver jo en hel del, så kondens kan man ikke helt undgå uden en god udluftning og cirkulation. Vil tro at en stor propel ventilator i loftet ville være det ultimativ og de dyre kan stilles om de skal blæse luften op eller ned - den du ser her koster 430.-kr. den til højre 200,-

Men det jo super udstyr man kan drømme om - eller ønske sig i julegave








Beholder:
Mulighederne er jo mange når man skal plante i jord, man kan bruge mange forskellige beholdere, som plast og krukker samt plantesække. Det helt praktiske er, at man kan flytte rundt, ind og ud af drivhuset som årstiden ændre sig og behovet for mere plads opstår, Når du bliver ramt at sygdom/skadedyre fra forskellige skadedyrs angreb, der vil kommer igennem sæsonen - er det vigtigt at du hurtigt kan få planten ud. Men der er bare det med jorden i beholdere, at det nemt tørre ud og helt slemt bliver det hvis, man har valgt lerkrukker der ikke er glaseret - så går det rigtig hurtigt. Derfor er plast beholder at fortrække pga. de holder på fugten og de vejer ikke noget, men er sjældent helt så kønne.

Plastspande 20 Liter
Du skal sørge for at de har en vis størrelse, så de kan indeholde noget vand/fugtighed og du kan prøve dig frem, synes at det gik godt med Agurker i sorte 20 L.med et hul i bunden af spanden, men de tørre alligevel altså hurtig ud når solen står lige på. Så hvis du ikke lige har et vanding anlæg, skal man være påpasselig. evt. læg noget afklippet græs oven på jorden i spanden, for at mindske fordampning.

Zink baljer 30 l.

Igen virker det udemærket - stadig meget  følsom over for udtørring

Zink baljer 50 L.
Nu begynder det at virke ordentlig kan klare et par dage med sol uden problemer, men så er vægten øget betragtelig og mobiliteten mangler - sæt den evt. på nogle rullehjul fra Ikea.

Plante sække 50 l.
Rigtige gode, har dog ikke prøvet andet en salat, men virker som om de har rigtig mange gode muligheder f.eks til bruge ved stiklinger og blomster også, holder godt på vandet kan også indeholde en del fugt, men er besværlige at flytte rundt på - her ville en plade og nogle rulle hjul være en god ide. Hvis man så samtidig kan lave en ramme i træ - evt. med bund er der fuldstændig styr på sækken og dens sider, sækken kan godt blive lidt ustyrlig når man tager plast topsiden af, især når der vandes.

Kappilær kasse:
Kappilær kasse male grøn Ral 6009
Virker rigtig godt og her er problemet med vanding til at overkomme, for at der ikke sker overhobning at næringsalt en . anbefales det kun at gøde hver anden gang. man fylder den op.

Det siges dog at for at få tomater til at smage af noget skal de netop ikke stå i vand som de gør her, men i jord der netop ikke må overvandes 



Gødning:


Flydende gødning er forholdsvis dyrt i brug når det købes færdig blandet, hvis altså du har mange potter m.m, derfor kan man få det i pulverform. Hvor det er til at betale og hvor man godt kan være lidt gavmild med det.  5 kg. rækker til 5000 liter vandings´vand for 284.- noget billigere end færdigblandet. det er Hornum gødning som anbefalet
http://www.willabgarden.dk/tillbehor.asp under gødning

Osmo gødning er den nye opfindelse, fidusen er at de afgives langsomt over en 4 - 6 mdr. og derfor skal du kun tænke på vanding. På Amerikanske websider skriver de, at det skulle være rigtig godt til netop drivhus, har ikke selv afprøvet det i nu, Men kan se at i TV programmet drivhusdrømme/havedrømme bruger Claus Dalby det altid og opfordre alle andre til det.
Kan bla. fås hos http://www.kpkram.dk/ til en rimlig pris,glæder mig til at prøve det. Npk gødning kan osse bruges hvis man ikke lige står og har noget andet.
Tag 1 kg af din almindelige havegødning, rør det ud i 10 l vand. 1 dl af denne suppe (omrøres) tilsættes 1 vandkande-fuld 1 gang om ugen

Vanding:

Man bruger meget tid på dette og det er jo også
rigtigt
hyggeligt mens man går rundt og nipper lidt til planterne, alt behøver jo ikke være effektivt i et drivhus. Men i en travl hverdag kunne man nu godt bruge lidt automatisk vanding en gang imellem, så tomaterne og agurken ikke tørrede 'lidt ud' fordi man ikke lige fik nået at vande dem , på meget varm dag.

Planten skal nok komme igen -  men den har taget skade, gået lidt i stå m.m. 

Her kan automatisk vanding være en super god ide,  især hvis man har mange potter og krukker,
idet hele taget hvis du vælter rundt i nye projekter i drivhuset.
Der er 2 systemer, et med vand og gødning som bla.en fra  Haveseleskabet selv har udviklet.  navet er Hydromaten, fordelen er at den kan dossere gødning samtidig med vanding og det er jo super smart, det lidt negative er at du doser vandings mængden med hvor mange små slange der skal hen til plante f.eks 7-8 stykker til tomatplanten. Nogle har også lidt svært ved at styre mængden af vand der kommer ud, m.m

Det andet system som er uden gødning er et tænd/sluk ur Gardena har jo udviklet og udvikler stadig på den store serie med forskellige vandnings ure og alle mulige måder der afgives vand på med de forskellige ende studser der fås. Det hele drejer sig i bund og grund om at gøre det nemmere for dig og spare på vandet mest muligt, med en pris på 40 -50 kr. for 1000 liter, bliver du hurtig fattig når tørken sætter ind. I starten kan man godt grine over alle de forskellige ende studser man kan få, indtil man virkelig får dem i brug, så kan man se de svage og stærke sider på de forskellige.

Ville meget gerne prøve et Gardena sæt, med forskellige studser og doseringer af vand og se om det kan give baghjul til Vanlet og Hydromat, for de har også lige udviklet en Gødnings dispenser, men til min gru kan den ikke dosere over flere dage eller omgange. Har prøvet igen og igen at få oplyst gødnings intervallet, men får at vide - at det er gødning til kun en gang vandning - når det kommes i dispenseren. Derfor har jeg været over Atlanten, for at få det ultimative vanding med gødning der skulle opfylde kravene som : Nemt, præcist, billigt. 


Kommentarer

  1. Vi har også drivhus, hvor vi samles i sommerhalvåret om et lille bord. Der laver vi hygge ting sammen, i sensommeren 2017, lavede vi mange perlesmykker med de klassiske Hama perler og mixede dem med ægte perler fra Precious Beads.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Tomater tidligt

Mos og alger på fliser og belægning

Tomat erfaringer af Camilla Plum