Spindemider bekæmpelse

Spindemiderne vandt kampen, længere er den ikke, i weekenden klaskede agurkeplanterne sammen pga.den lave temp, vil jeg tro. Der var stadig spindemider på de nye skud, selvom de havde fået en ordentlig omgang insektsæbe.

Efter 3 mdr's. kamp må jeg indse at jeg tabte stort, synes nu jeg har prøvet med ildhu, men kan desværre se, at der er begået mange fejl i kampens hede. Har læst igen og igen om bekæmpelse af disse små dyr. Her kommer så alle de gode råd, som har virket hos andre folk med spindemider.

Som start fortalte en gartner mig spindemider er naturlig forekommende i naturen, og er derfor nemt at få ind i sit drivhus. Disse små fætter suger saften ud af bladene, derfor får bladene de gule pletter og til sidste bliver de helt gule og planten dør - derfor skal man allerede fra start juni tjekke sine blade for disse dyr, så man hurtigt kan få bugt med dem, inden planten bliver for medtaget og det går meget hurtigt.

Vi starter:
Rengøring forår/efterår : godt lag brun sæbe i sprækker og kanter, helst i september og oktober, inden det bliver for koldt og hun spindmider kan nå at gemme sig i sprækkerne, hvor de overvinter fortrinlig, er det et glas drivhus så lad sæben sidde i sprækker og hjørne til foråret - hvor det vaskes væk ellers må man tage rengøringen om foråret som en anden forslog.

Afbrænding af svovl: I gl. dage brugte man det om efteråret mod utøj -men det kan angribe aluminium, samt at det ikke når ind til de spindemider i sprækker og revner, der findes ikke umiddelbart ikke lige noget kemikalie til afbrænding der kan bekæmpe disse spindemider.


Forebyggelse:
Camilla Plum siger, igen og igen at planter har det bedst ved at ikke at være alene med deres egen art, men en bred vifte af arter sørger for, at der ikke kommer så meget angreb af utøj. Tagetes eller koriander basilikum under agurkeplanten og ved tomaterne skulle osse have en gavnlig effekt.

Spindemider
Indkøb: Tag en lup med og se om de Agurk planter du køber har spindemider og se efter små runde klare æg, nogen havecenter siger at deres er med Rovmider og kan du få dem at se ved selvsyn, er det jo bare super så har du fået en god start.

Placering:
Ingen blade må rører jorden eller siderne på huset, er de bundet op, så giv evt. snoren noget gul klæber fra apoteket i toppen så de ikke vandre den vej ned - det samme med roden - sæt en rulle rundt om forneden, og giv dem osse noget gul klæber ca. 10 cm op. eller tag en gul flueklæber og rul den rundt om stilken forneden.  Spindemiderne vil normalt komme fra jorden af og gå op af planten, og de vandre gerne over andre blade,der rører Agurkeplanten, for at kommer over på en anden plante.

Der finde osse en skål man kan sætte neden om roden, så der bliver lavet en lille voldgrav rund om planten, synes nu at vandkammeret er lidt lille, tørre nemt ud, og så er skaden sket. Skal have lidt støtte med et vandingsanlæg :-).
Men vil teste den i 2011- de kom til at koste mig 100 kr. pr. stk og det er altså rent til grin.
www.a-engineering.dk  Nu er du advaret :-)

Bekæmpelse:
 • Rovmider 
 • Se efter spindemiderne allerede i start juni med forstørrelse glas 15x gerne større, når man er sporet sig ind på dem kan man se dem med det blotte øje, en lille mørk prik på undersiden, det plejer at være dem. Rovmider Bestilles over nettet og udsættes på planten, vejledning følger med
 • overbrus planterne eller sæt vandkar med stor overflade, vand fliserne for at få større luftfugtighed, det kan spindemider ikke lide men det kan rovmider, så formere rovmiderne sig hurtigere og de skulle vinde kapløbet.
 • Insektsæbe der forskel på dem - Spruzit er aktiv over for deres æg Er der mulighed for at tage planten ud i fri luft og behandle med sæbe, ville jeg gøre det.
 • sæbe kan udsætte angrebet, men sætter osse planten godt i stå, min egen erfaring her fra første sæson er at man skal klippe planten ned og give den flere omgange med sæbe i nogle dage + vente 7 dage og så give den igen (pga. æg der udklækkes) og iværksæt forebyggelse metoden - uden den komme de altså bare igen og igen 

 • Prøv at bekæmpe spindemider ved at spraye med skummetmælk. Med en håndforstøver fordeles mælken omhyggeligt på alle stængler samt på over- og undersiden af alle blade. Nogen siger det virker på spindemider på melon og agurk i drivhuset.
Spruzit er et ugiftigt øko produkt der er aktivt over for spindemider og æg, lyder næsten for godt.

Hvis man investerer i en god giftsprøjte, med pumpe, slange og sådan en lang sprøjte med en bøjning i enden, så kan man klare en m2 på under fem minutter, og så er det nemt at komme godt under planten.

Du gentager behandlingen efter en uge for at få dem med, der var i deres æg da du sprøjtede første gang.

At gentage behandlingerne med for kort interval, er derfor ikke godt, og planterne nyder heller ikke behandlingen, så nøjes med de to omgange. Om du så vil bruge nyttedyr er dit valg. der skulle ikke kunne findes et eneste skadedyr efter sådan en omgang. Dog udsættes alligevel nyttedyr 2 dage efter, for at være helt sikker. Når problemet er løst dør nyttedyrene.

Den normale behandling mod spindemider har jeg ikke selv haft noget held med overhovedet, men igen er der gjort fejl i min egen behandling så den kan faktisk være effektiv i start juni måned, er det juli -august skal man være heldig at det gavner. Det skal nok holde bestanden lidt tilbage i vækst, men det samme sker for planten :-(

Opskrift på normal sæbe blanding
100 g brun sæbe af det faste
½ dl sprit
5 l vand


Det sidste gode råd jeg fik, var at have nogle Agurk planter stående udenfor et andet sted, så man i tilfælde af angreb kunne skifte de syge ud med det samme, rent økonomisk vil det nok være det billigste :-) og man skal regne med at den identificerede planten næsten står stille i 3 uger eller mere under behandlingen - så når den plante du har udefra, altså langt på den tid.
Se efter mere viden under Spindemider i øverst højre side

   Kommentarer

   1. Dejligt indlæg men jeg undre mig: Spruzit er et ugiftigt øko produkt der er aktivt over for spindemider og æg, lyder næsten for godt.

    Hvis man investerer i en god giftsprøjte, med pumpe, slange og sådan en lang sprøjte med en bøjning i enden, så kan man klare en m2 på under fem minutter, og så er det nemt at komme godt under planten.

    Du gentager behandlingen efter en uge for at få dem med, der var i deres æg da du sprøjtede første gang.

    At gentage behandlingerne med for kort interval, er derfor ikke godt, og planterne nyder heller ikke behandlingen, så nøjes med de to omgange. Om du så vil bruge nyttedyr er dit valg. der skulle ikke kunne findes et eneste skadedyr efter sådan en omgang. Dog udsættes alligevel nyttedyr 2 dage efter, for at være helt sikker. Når problemet er løst dør nyttedyrene.
    vil det sige det ikke skader mine nyttedyr ?
    Har nemlig lige sat dem ud og først set din tråd :)

    SvarSlet
   2. Har lige læst at bønner plantet i plantesækken med agurkerne er meget effektivt, 4 bønner i samme rubrik som agurken, 6 bønner i midterste fælt og 4 igen omkring den sidste agurke plante i sækken. Dette skal prøves i næste sæson.

    SvarSlet

   Send en kommentar

   Populære indlæg fra denne blog

   Plast til drivhuset

   Dyrkning af salat i potter og poser

   Lav dit eget drivhus billigt billigt