Skadedyr i drivhuset del.2/2

Hvorfor angribe de lige mig og mine planter , ja jeg har spurgt skadedyrene og her komme nogle svar :-)

Natur 
Vanding er ekstremt vigtigt for planten, det siger jo sig selv, men selv små udtørringer der opstår på hede dage, gør at plantens immunforsvar nedsættes drastisk og skader opstår i vævet på planten. Normalt vil planten struttet af forsvars midler når gødningsmængden er i orden og dens vandbehov opfyldes, man kan  lugte det når man sætte næsen ned i f.eks. tomaten, der er virkelig knald på immunforsvaret. Egne erfaringer på det område, er at mine agurkeplanterne blev tørret lidt ud, et par gange, og så kom angrebet af spindemider på fuld tryk – samtidig med at jeg havde de ideelle forhold til spindemiderne ( rigtig varmt 30 grader og tørt). Selvom jeg før har grinet lidt af naboens råd – kan man meget nemt, blive nødt til at vande 2 gange om dagen, så der ikke sker skader på planterne.

De almindeligste skadedyr i drivhuset er bladlus, mellus og trips, spindemider de er en del af naturen så man må leve med dem på godt og ondt, de har jo deres berettigelse i naturen - som alt andet, men et godt kendskab til dem, vil gør dig i stand til at se dem i tide og begrænset skaden. En del af hemmeligheden for at få en god oplevelse i bekæmpelse af skadedyr, er at komme i gang så tidligt som muligt i angrebet. Derfor må du gerne være lidt op på lakridserne i juni måned, og se dine planter grundigt igennem – især hvis du lige som os andre, har haft dem på besøg i sidste sæson.
De ved hvor du bor :-)

findes 4000 arter 
Bladlus
Bladlus er små men til at se med det blotte øje, 1-4 millimeter, dejlige tykke basser og for det meste uden vinger. Bladlus suger den gode saft ud planterne, og som regel sidder de i større mængder eller ligefrem i klaser, når der er fest på planterne – der er forskellige farver, sorte og grønne. Nyere viden mener at grunden til at planter, træer blive angrebet, er at der sker en ophobning af for meget sukker i planten og den signalere det ud, det er det bladlusen går efter og derfor faktisk blive lidt til nytte for planten. Desværre kan bladlus-festen blive lidt for stor, hvis der ikke er naturlige fjender og planten kan bukke under. Bladlus kan  være bære af virussygdomme og derfor også sprede dem til dine planter, så derfor er det godt at få dem væk. De afgiver også honning dug, der sidenhen giver grobund for svamp.
Hvis planten overbruses mener man, at der ikke opstår ophobning af sukker og bladlus derfor ikke kommer.

Bekæmpelse
Hvis planten kan flyttes ud i haven, kan man bruge haveslangen og skylle dem af - overraskende nemt, eller bruge insektsæbe hvis det ikke er nok. Hold dig til doseringen og sprøjt ikke i solskin, da det kan brænde bladene af.
Du kan også købe nyttedyr Bladlussnyltehveps, eller prøv at finde mariehøns og udsæt dem, mariehøns tiltrækkes af lys og kan derfor være svære at holde fast på inde, i drivhuset.


Mellus
Er omkring 2 millimeter lange, 2 vinger og flyver flagrende og rykvis, ligger hvide ovale æg, som sidder fast i bladet med den ene ende. Dens larver laver også honingdug/sekret, der lægger sig som et klæbrigt, glinsende lag på bladet, der giver grobund igen for svamp.  Man kan evt. ryste planten og se om der er nogen der flyver op.

Bekæmpelse
Man kan udgå problemet med at få dem, hvis du undersøger planten nøje inden køb – er du lidt i tvivl så sæt planten i karantæne inde de kommer ind i drivhuset.
Man kan bruge snyltehvepsen (Encarsia formosa) den ligger dens æg i mellusens larver. Larverne spiser så mellusen indefra. Som voksen snyltehveps leder den efter nye melluslarver, hvor den så også kan ligge æg.

Trips
1-1,5 millimeter lange og smalle – frem med luppen igen, de suger også plantesaft til sig, i plantens ydercelle og suger dem gerne tomme. Ved mange trips kan der ske skader på frugterne og på peberfrugter ser man det som et sølvglinsende pletter. De holder meget af varme steder – så ser efter der
 
Bekæmpelse
Skulle være nemme at udrydde på planten med insektsæbe, og skulle være ekstra godt hvis der brændenælde saft i, med evt. tobaksudtræk. Sæben sørger for at de ikke spiser mere af planten, men til gengæld skal den have 3 behandlinger med en uges mellemrum så de nye trips bliver udryddet, den lange behandlingstid for at få bugt med dem, gør at det godt kan betale sig at bruge trips-rovmider (Amlyseisus cucumeris. Desværre overvintre trips sig i den øverste jord og andre planter som  ukrudtsplanter, så man skal vende den øverste jord, eller fjerne den helt, samt ukrudt planter fjernes fra drivhuset, slut på sæsonen.



Spindemider                              
Desværre er de almindelige skadedyr i drivhuset, de angriber fx agurk og fersken. De lever på undersiden af bladene, hvor de suger saften ud af bladcellerne. Det sætter væksten lidt i stå og der kommer færre frugter i starten og til sidst bukker planten under. Når du kan se lyse/gullige pletter er det med reagere, du skal bruge en god lup for at se dem, gerne mere en 20 X i forstørrelse – og får de lov til at formere sig, kan deres tråde ses som et fint spind.   

spindemider der guffer og rasper 
Når miden bliver voksen, vil det tage 0.5 til 3 dage før hunnen starte med at lægge æg(graviditet periode) 
på fx. Eksperiment 1. tog det 7 dage ved 30 C, 17 dage ved 20 C, 36 dage ved 15 C. for udvikling af nye.
Hunnen ligger omkring 40 æg men kan komme op på 100 under optimale forhold.


Må sige at jeg faktisk er blevet fascineret eller måske retter sagt  imponeret over de her små insekter, nu har jeg jo selv fået lov til at prøve kræfter med dem, og de vandt jo første runde stort. Men jo mere jeg læser om de resultater og de erfaringer, andre har i kontrolleret forsøg og på egen hånd, skaber de kun respekt. Virker som at jeg kun har set toppen af isbjerget :-)

Vil starte med at sige, at man står over for en formidabel modstander, så det kan godt betale sig at lægge en strategi for hvordan man forebygger og angriber problemet hvis det opstår, her er reaktionstiden altafgørende inden agurkeplanten tager for meget skade, og de har formeret sig, for voldsomt.
De er lidt som os selv, de elsker varme og tør luft, og en god stigning i temperaturen sætter deres population i X i 2 – på bare 7 dage kan der stå et nyt kuld parat, så de overtager hurtig planten under de rette forhold.

Forebyggelse.
Spindemider holder meget lidt af fugtighed og kølighed, og når de skal vælge hvor de vil slå sig ned, tager de disse faktorer med i deres overvejelser  :-) . Æggene har ikke gode muligheder for at udvikle sig, og kølighed sætter tempoet betragtelig ned, i population. Det er her du skal sætte ind, ikke for høj varme og en god fugtighed – det anbefales at sprøjte med en vandforstøver mindste 1 gang om dagen eller kold overbrusning af planterne – så man kan holde sig over de 60, på sit hygrometer, der anbefales som minimum. Man kan også få alle mulig dyser til auto vandingsanlæg, og nu kan jeg lige pludselig se fidusen i støvvanding til drivhuset.
At holde varmen nede i drivhuset er noget af en opgave synes jeg,  så god ventilation skal skabes, når den ryger op over 25 grader. Laver du  gennemtræk som nok er nødvendigt, ja så ryger fugtigheden jo,derfor skal den tilføres igen enten ved auto vanding, eller med forstøver: Manuel vanding med vandslange f.eks. på de varme fliser, og på planterne, når du kommer hjem for arbejdet vil være et godt tidspunkt.
Til sidst sætter du en plade gult fluepapir rundt om stilken forneden, med god  jord kontakt det er et must – nu skulle du stå utroligt stærkt over for indkommende spindemider,de burde forlade stedet igen.

 stærkt angrebet agurkeblad,sådanne toner får bladet
Bekæmpelse
Tidsfaktoren er super vigtig, der findes alle mulige råd der sikkert virker -  hvis man tager dem, helt helt i starten (juni) af forløbet. Mine egen vurdering er, at den biologiske metode med rovmider vil jeg vælge næste gang. Spindemiderne kan klare utroligt meget sæbe/sprit m.m, og er planterne blevet godt store, er det svært at ramme alle steder 100 % - da der som regel også er andet inde i drivhuset, du ikke har lyst til at få indsmurt i sæbe.
Er det kun en plante der er angrebet så smid den ud  af drivhuset – så de ikke får lov til at brede sig.
Se evt. link http://drivhuse.blogspot.com/search/label/spindemider

Biologisk
Rovmider bestilles og drysses ud, de skal have de bedste betingelser hvis der er mange spindemider og det er netop fugtighed og overbrusninger af planten, så vil de vinde kapløbet.

Sæbebehandling . (sæben skal kvæle miden)
Tag planten udenfor i haven hvis du har mulighed for det, giv den en ordentlig dosis - det skal drive ned af den og husk de sidder på undersiden af bladene. Som en forslog - klip røret kort af slangen  i en sprayflaske  - så du kan vende den på hovedet og sprøjte samtidig. 

Info.
Spindemider har/udvikler hurtig resistents over for gifte
Plantage ejer/ansatte får astma pga. spind fra plantagemiden(ikke drivhusspindemiden)   
Den er frygtet over hele verden for dens angreb, er svær at kontroller ude i det fri





Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Tomater tidligt

Mos og alger på fliser og belægning

Tomat erfaringer af Camilla Plum