Lav dit eget drivhus billigt billigt


Ja det kan være et stort projekt at gå i gang med, men det kan lade sig gøre hvis man har lidt tid til det, her er fokus på at gøre det selv, hurtigt, billigt og ikke om det er pænt eller korret lavet. Og så er det spænende at gøre sig de erfaringer undervejs, om størrelse nu er i orden eller hvordan træet opføre sig. Og om det kan klare sig i vind og vejr. Du bliver nok nød til at rette lidt på det, hist og her – det er også lidt spænende at ligge i stormen og holde fast på det hele :-)   så bare gå i gang!

På nettet er der en del, der kan vise deres fine resultater frem med stolthed, og de er virkelig smukke og nogle mindre – men så har du til gengæld selv lavet det. ”det er ikke kønt, men det dæleme dolme solidt”


Tegning:

Først kan du jo tegne huset og hvordan det skal se ud, og det skal være med saddel tag eller et skråt tag – som er noget enklere at lave. Du kan også tage de tegninger der faktisk er på drivhuse og så bruge dem som skabelon for dit eget.  Bare husk en ordentlig størrelse, nu når du går i gang med projektet – det bliver meget hurtigt fyldt op med planter og en god tag højde, så du får noget luft, ordentlig volumen er alfa. Hellere for stort en for lille!
 

Materialer:
Her skal det være billigt, så det bliver almindelig fyr træ fra trælasten, skulle jeg selv lave projektet ville jeg bruge de dimissioner gange 2 i forhold til de tegninger til metal -  til bund og sider samt bruge store vinkel/sko beslag til samlinger i taget. Selve spærret skulle være et helt stykke limtræ pga. træet arbejder og der er stor belastning ved sne tryk. Hvor tyk træet skulle være til taget, ville afhænge om jeg skulle bruge, plast eller glas. Med plast er det meget nemmere, da vægten ikke er stor i taget som med glas. Her ville jeg bruge alm. solide lægter, men skulle det være i glas – ville jeg helt klart lave det med saddeltag – så belastningen ikke bliver for stor i bredden. Om vinteren er trykket rigtigt rigtigt stort, når sneen lægger sig husk min. 30 graders hældning.

Behandling:
Træet vil meget hurtig blive angrebet af svamp, hvis det ikke får en eller anden for behandling, man kan få god træbeskyttelse der rækker langt. Du kan jo også male det med det nye maling der skulle kunne klare 10 år, det skal i hvert fald være en kvalitets maling, da det er et stort arbejde at få det hele malet. Du kan også bruge linolie, som påføres bedst ved ca : 20 grader og træet skal have en let slibning og nyt ca: hvert 5-7 år. Så får du til gengæld træet frem  - kvaliteten af det billige træ er jo ikke for godt, derfor skal det passes rigtig godt. 

Hvis det var mig :ville jeg købe en billig plast tagrende(jem og fix) med ender og hælde, træbeskyttelse ned i og så dyppe alle lægterne ned i.  

Plast:
Nu skal det være billigt, så i starten kunne du jo starte med at skaffe en rulle plast, oppe fra trælasten og bruge det som start, hæft det på og brug klemmelister til at sætte uden på, så skaf plast/ glas til taget næste år eller glas til siderne eller hvordan du nu synes det er bedst. Så er du i gang og som man kan se i Bonderøven på DR2. beholder han stadig sit eget hjemme lavet drivhus med plast :-) selvom han har lavet et nyt med glas.

Husk at bruge stivere i hvert hjørne som du kan se på tegninger og på billeder, det er dem der stiver hele konstruktionen af (super super vigtig) ellers står det og sejler (er prøvet)
Vinter: sne og regn er meget tungt hvis det får lov til at ligge, eller laver ”baljer” i plasten, så enten skal der være godt skrående tag ellers bør du tage plasten af til vinteren. Så det hele ikke braser sammen (er prøvet) :-)
Til sidst vil jeg bare sige at det er rigtigt festligt at gå i gang og se ens værk blive til noget, og ja måske braser det lidt sammen, bliver lidt skævt, men du får en oplevelse og god læring – og stoltheden når du ser på værket er solid. Selvom mit eget forsøg var lidt ugennemtænkt og smækket op på nogle timer, gav det mange sjove/frostrende/lærerige oplevelser undervejs :-)  så GØR DET.
 
Når nu min dronning kan stå i sådan et, kan det ikke være helt skidt

Kommentarer

 1. Hej
  Spændende indlæg ;)
  Vi er selv igang med at bygge vores eget drivhus..
  Lige nu er der gravet ud til sokkelen og det er jo skønt at det er gjort. Så fik lige lidt inspiration her på din blog.
  Hilsen Karina

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Plast til drivhuset

Dyrkning af salat i potter og poser