Spindemider fra Netto

En hel og god historie om spindemider - ikke fra mig selv
kilde: havenyt.dk

14  dec.
Jeg købte for 8–10 år siden et lille citrontræ i Irma som efterhånden er blevet 130cm højt og rigtig flot. Vi er nærmest selvforsynende med citroner, der er altid 10–20 cirtroner på træet. Om sommeren står det på den sydvendte terrasse og om vinteren indendørs i stuetemperatur og ud for en sydvendt havedør. Det får altid rigeligt med vand. Må endelig ikke tørre ud. Blot let udtørring gør, at de små ny citroner falder af.

Jeg giver almindelig Substral gødning året rundt og ompotter hvert forår. – Denne sommer købte jeg og min nabo begge et citrontræ i Netto. Først troede jeg, at det var en anden art, fordi citronerne var grovere/mindre glatte og bladene lysere. Men først for et par uger siden blev jeg klar over at det var angrebet af spindemider. Det har desværre smittet mit flotte gamle citrontræ. Jeg har prøvet ryge-metoden og satte i den anledning begge træer ud på terrassen med plastiksæk over.

Desværre blev det frostvejr den aften. Alligevel overlevede spindemiderne fint, både røg og frost. Jeg har kasseret Netto-træet, men prøver at redde mit gamle irma-træ, som jeg har klippet ned til kvart størrelse, da frosten ødelagde de fleste blade. De meget levende mider har jeg idag sprayet med Bayers insektsæbe. Det tog ½ time og skal gentages hver uge. – Håber at jeg redder mit træ og ser godt efter inden jeg en anden gang køber planter. (Ja, min nabos træ fra Netto havde også spindemider!).

11 maj.
Jeg har nu sprayet mit engang så flotte citrontræ hver 2. uge siden 14/12–08 med Bayers insekt-sæbe. Både forsiden og bagsiden af samtlige blade samt citroner og stammen.
Selvom træet ser nogenlunde ud, efter jeg klippede det ned og sætter ny blade og blomster, viser det sig, at spindemiderne er simpelthen ikke til at udrydde. Jeg har løbende testet træet v.h.a. et stykke tape som klistres på et blad, stammen eller en citron og derefter fjernes tapen og placeres på et objektglas, hvorefter jeg kigger på præparatet i mit mikroskop (jeg er dyrlæge). Og der er stadig et hav af spindemider, selvom de ikke kan ses med det blotte øje. Jeg har også lavet et præparat fra gulvet, hvor træet har stået. Her er der også spindemider og æg fra disse! I et helt andet rum var der pludselig spindemider i en julerose. Vi må ha' slæbt dem med under vores Mao-sko! – Jeg håbede, at det ville hjælpe at stille træet ud på terrassen med det resultat, at der nu også kom spindemider i mine overvintrede krydderurter!

Mit råd til alle der har spindemider: smid alle planter ud, vask gulve og gardiner og start forfra. – Jeg selv har skuret min terrasse og venter et par uger før jeg køber ny planter til terrassen

Kommentarer

 1. Øv, hvor er det ærgeligt med dit dejlige citrontræ! Jeg håber at du finder et fint nyt eksemplar.
  Jeg tror dog ikke at et liv uden spindemider findes i planteland - de liver jo gevaldigt op hvis planterne tørrer ud - det klassiske eksempel er Efeu i vindueskarmen som jo kan ligne noget der er løgn efter en kort udtørring.
  Jeg går også og "hygger" mig med krapyl - i min have det er sneglene der har ædt en Phlox så der kun er stængler med bladenes midterribber tilbage ####%#^**¥#

  SvarSlet
 2. Den med efeu kan jeg nikke genkendende til.
  Min søn ville så gerne have en klatreplante på sit værelse, og det blev så en efeu.
  Det endte med den helt store oprydning i mine stueplanter i foråret, så efeu kommer aldrig mere ind i mit hjem. :(

  Jeg reddede de bedste af mine stueplanter ved, at fjerne alt jord fra planterne, skylle planterne (med rødder) under bruseren, og så plante dem i ny jord i nye urtepotter.
  Samtidig blev vinduerne pudset, vindueskarme m.m. vasket godt af, rullegardinerne blev vasket af.
  Siden har jeg ikke set spindemider i mit vindue.

  SvarSlet
 3. B.A.C plant vitality plus virker !!!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Plast til drivhuset

Dyrkning af salat i potter og poser

Lav dit eget drivhus billigt billigt