Led lys Cree


Gør det selv Plantelys
Når du skal bruge Led lys til dine planter er det ikke bare lige meget, hvilket mærke led diode (lys) du bruger. Mange Kina produkter er så ringe i lysudbytte / farver at det er  lige meget at investere i dem, men på den anden side er de rigtige Led dioder meget dyre og man må afgøre "DIY" hvor meget man selv vil gøre for at komme ned i pris pr. lampe. Men det er utrolig vigtigt at hver enkelt Led diode kan give nok lys

Som jeg skrevet før, er de nye CREE dioder et reelt bud på plante lys i deres helt nye udgaver, i den stadig udvikling  af dioder, tyder meget på - nogle helt vilde performans i fremtiden man ikke kan fatte.

Lysets farve.
Nu er vi jo lidt i den tidlige udviklingsfase med Led dioder , så her bruges det meget, at dioden  skal have et farve spektrum på 460 nm (royal blue) samt 640-650 (rød) men igen er der mange meninger om at, man ikke bare kan nøjes med at bruge en slags lys spektra.Desværre er jeg bange for at man vil erfare at planter er meget forskellige i deres krav om lysfarver, og de godt kan nøjes med mindre men til gengæld bliver mindre stærke i opbygning. Har læst på hamp dyrkernes websted at de skulle tilføre grønt lys også - men kun fremtiden vil vise hvad der bliver mest optimalt for vores planter.


HPS lys

Blåt (royal blue) giver en plante et rigtig godt lys, men fører til lav vækst og fremmer ikke specielt blomster sætning m.m, hvor den røde farve er lige i øjet til netop dette. Men igen viser forsøg at en blanding af lyset kan frembringe forskellig resultater. Normalt anbefaler man 6 rød og  1-3 blå i blandingsforhold. men vil man have noget højde på sine planter bør man undgå helt eller delvist blå som forsøget ovenover viser. Her er lidt data http://www.cree.com/products/pdf/XLampXP-E.pdf til de næste par minutter :-)


Rødt.
Proplant 6
Som man kan se på forsøget ovenover er det virkelig et godt spektre for de  fleste planter, og er det som normalt præger  HPS lamper mest (brugt netop til planter) og en lille smule blåt, men da det her gælder om overvintring er det jo en fordel at planterne ikke vokser for meget og strækker sig. Derfor er den blå farve fortrinligt til formålet. 


Egne erfaringer.


Startede op sidste år og var meget hook på Led - men gik helt kold på ide'en da de slet ikke var kraftige nok (lumen) - og derfor legede jeg istedet lidt med lystofrør og Pelargonier i mit kælderprojekt 90*150 cm bord. Det gik super godt med 2 * 36 watt cool white rør, planterne var før forsøget næste lige til at smide ud pga. ingen lys i lang tid. Men de kom sig om blev pæne, så blev det ene rør pillet ud og kun et enkelt 36 watt kørte, det kørt i 2 mdr. og kunne lige give lys nok men væksten gik i stå og de nye blade blev ikke nær så pæne mere. Så ja der skulle alså ret meget knald på lyset (1500-2000 lumen) før det gav et positivt resultat man kunne bruge til noget.

Spiring af tomat og agurkeplanter.
Det samme lys der havde en god effekt på Pelagonierne  var godt nok ringe til forspiring at tomat og agurkeplanter - det var som om de slet ikke kunne bruge noget af det lys de modtog via lysstofrør og da de havde nået 10 -15 cm i højde nægtede de simpelthen at vokse mere!

Proplant6 17 watt


Her kunne man ved selvsyn se at man ikke havde det rigtige lys til det, og det satte lidt tanker igang om hvor forskelligt krav de enkelte planter havde.

I år er de samme Pelargonier kørt helt ned til sokkeholderne! Denne gang er der endeligt kommet Led pærer  på markedet der virkelig kan give nok lys. Her i startfasen (14 dage) er den  nye pære kørt i 10 timer dagligt og har givet et godt ressultat - planterne skyder helt vildt - men synes at selve voksefasen på bladene er lidt langsomt - og her skyldes det nok de 3 blå led lys bremser væksten lidt. Lyset der er meget kraftigt, ser ud til at kunne dække hele bordet i forhold til sidste år med lysstofrørne.


Er du lidt fix på fingerne med en loddekolbe - er her de rigtige Dioder med godt power på lyset, til dine planter - husk ikke se ind i dioderne.    DIY Dioder Cree (de rigtige) 
Er med på en samhandel :-) vi bliver jo straffet i tolden nå det er over 80 kr. mener jeg at have hørt ?

Jeg vil  beskrive forløbet med den nye Proplant 6 lampe (www.prolys.dk) - første indtryk : gav Pelargonierne vand + gødning 19- 20 grader. og tog plast linsen af 13 januar, og de vokser som besat nu ( var dog ikke meningen) men det viser hvor meget lys den giver med kun 17 watt dioder ialt - utroligt!
20 januar Temp. er faldet i kælder 15-16 grader pga. frost udenfor og det har heldigvis sat en bremser for væksten.
Glæder mig til de næste måneders forsøg med led :-)
Held og lykke derude 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Plast til drivhuset

Dyrkning af salat i potter og poser

Lav dit eget drivhus billigt billigt