Mos og alger på fliser og belægning

Nu hvor vi lige har været igennem nogle våde mørke og kolde måneder, har der været gode forhold for mos og alger til at få fat på betonfliser og belægningssten. De fleste alger som kommer på stenene i løbet af efterår, vinter og det tidlige forår, vil hurtigt forsvinde i takt med at solen og varmen kommer frem.

Der kan dog være så mange alger, specielt hvis fliserne er i skygge store dele af dagen, så algerne ikke forsvinder af sig selv. Men hvad skal man gøre for at få algerne væk fra fliserne igen?

Der findes flere forskellige løsninger til at fjerne alger fra fliserne i haven. Nogen løsninger kræver kemikalier, mens andre kræver knofedt. De lette løsninger er at vælge kemikalierne, hvor der er flere forskellige produkter som er miljøgodkendte og kan købes flere steder.

Det kan være midler som Kvanol og Rhodalon som benyttes når belægningen skal algebehandles. Fælles for disse to typer af behandling er at de indeholder stoffet benzalkoniumchlorid.

 En til at fjerne alger fra havefliserne er 1 del klor og 1 del vand.

Fælles for de fleste købte og de hjemmelavede algebehandlinger er at de bør sprøjtes eller vandes på belægningen i tørvejr og have lov til at virke. Nogle behandlinger skal have lov til at sidde indtil det bliver regnevejr, mens andre skal fejes og vaskes af dagen efter. Det er vigtigt at der vejledningen på købt algebehandling følges.

Er du ikke til kemikalier i kampen mod algerne, kan der anvendes skarpt sand/grus som spredes ud over fliserne. Nu er det med at tage fat i kosten og feje sandet frem og tilbage mange gange. De skarpe kanter på sandet skærer algerne og fortsættes behandlingen kan man helt fjerne dem.

En stor fordel ved at benytte det småkornede skarpe sand er at fugerne vil bliver fyldt op og dermed hæmme muligheden for mos og ukrudt i fugerne.

Den bedste løsning for at undgå alger på belægningen vil dog være at feje regelmæssigt. Når du fejer med kosten vil du også genere det mos og ukrudt som gerne vil vokse i fugerne. Ved regelmæssig fejning vil ukrudtet opgive at vokse i fugen.

Det er også muligt at rengøre betonfliser med en højtryksrenser, men højtryksrenserne vil ofte komme til at skade overfladen på betonfliserne så de bliver mere modtagelige overfor alger og mos. Man skal derfor være meget varsom med højtryksrensere på betonfliser.

Dette indlæg er et sponsoreret indlæg fra FC Beton. FC Beton er et cement- og betonstøberi der støber belægningssten som karmona, kløversten og herregårdssten samt de velkendte 30x30, 40x40 og 50x50 cm havefliser. Belægningssten og betonfliser fra FC Beton kan købes i webshoppen på www.fc-beton.dk .

Kommentarer

 1. Har hørt at temperaturen skal være et vist antal grader før algerne er sårbare inden man går igang, ellers virker det ikke ? Men hvor varmt det er aner jeg ikke - måske er det noget sludder ?

  SvarSlet
 2. Jeg bruger selv ofte det at smide fint sand på fliserne her i haven og feje det frem og tilbage for at rengøre fliserne. Det virker ganske fint.

  SvarSlet
 3. Har nu prøvet det kvanol 10% ved 8 grader - og stenene var hårdt medtaget at alger, det hjalp rigtigt meget. Til foråret skal det have en gang mere når temp er over 10 - så skulle det virke meget bedre, fordi algerne er mere åben for det.

  Glæder mig til at prøve igen - nabo har prøvet det med perfekt resultat på nye sten ved 20 grader.

  SvarSlet
 4. hej "Drivhus i haven" eller hvilket navn du nu end har! ;) Jeg har lavet et dugfrisk haveforum på brbsgrd.dk og vil høre om du eventuelt kunne gøre lidt reklame for den her på din blog?

  SvarSlet
 5. En rensning af fliserne kan også udføres med en lavtryksrens, som ikke skader flisernes overflade. Efter en rensning bør der fejes fugesand over belægningen, og herefter bør der laves en forebyggende algebehandling, som modvirker fremkomsten af alger og mos i op mod 9 måneder.

  SvarSlet
 6. hvad er lavtryk rens ?
  forebyggende algebehandling, som modvirker fremkomsten af alger og mos i op mod 9 måneder ? hvad er det og hvad bruger man

  SvarSlet
 7. Er der ikke et stærkere middel end 1 del klor og 1 del vand? De alger vil virkelig ikke forsvinde fra min havefliser, som ellers var så flotte..

  SvarSlet
 8. Fandt ud af at i USA render de alle rundt og og bruger deres billige klor på 1 gallon. til swimmingpool - de kostede 25 kroner (pr. dunk) og så fik deres beton belægning en ordentlig tur. Det er super effektivt, nå men har prøvet med klor granulat til swimmingpool 2 dl. til en spand vand - nøøj hvor det er effektivt og med en kost til at sprede det ud - står fliserne virkelig pæne igen.

  Så det er vejen frem

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Dyrkning af salat i potter og poser

Plast til drivhuset